Sesiuni de formare organizate cu angajații Spitalului „Providenţa”

Să ne deschidem către valorile noastre, să le descoperim!

Ce ne uneşte pe noi? Care sunt moştenirile noastre personale? Ce avem în comun şi cum putem să împlinim mai bine valorile în care Spitalul „Providenţa" crede? Acestea sunt unele din preocupările pe care colectivul Spitalului „Providenţa” le-a cercetat temeinic şi cu multă deschidere în cadrul celui de-al doilea teambuilding din anul 2015, organizat la Gura Humorului în perioada 20 – 23 august.

Sub titlul „Drumul către valori”,  întâlnirea a reunit aproximativ 50 de persoane, din care 23 de angajați cu funcții diverse (asistent medical, bucătar, contabil, chimist, doctori, manager, preot, kinetoterapeut, referent marketing, statistician etc.). Ne-am dorit să ne cunoștem într-un mod autentic, de aceea, am păstrat formatul primei ieșiri (organizată la finalul lunii mai 2015) și am invitat angajații să participe împreună cu familiile lor. „M-am hrănit cu zâmbetul și bucuria fiecăruia, cu modul lor de a se exprima prin ei înșiși sau prin membrii familiilor lor” – a mărturisit Marinel Talpeș, managerul Spitalului „Providența”.

Programul activităților a cuprins ateliere de lucru dedicate angajaților, sesiuni de cunoaștere împreună cu familiile, organizarea unei seri artistice cu specific românesc, vizitarea obiectivelor turistice din zonă, dar și ateliere de nutriție împreună cu un invitat special, terapeutul nutriționist Alina Stoica.

„Organizarea acestei acțiuni a fost ireproșabilă; nu a lipsit nimic din ceea ce-ți poate condimenta viața: voie bună, sensibilitate, spiritualitate, descărcarea tensiunilor acumulate în timp, încărcarea bateriilor. Acest lucru a fost resimțit și de membrii familiei prezenți alături de noi”, a menționat Victor Chifan, statistician în cadrul spitalului. 

Primul atelier, intitulat „Să-mi (re)cunosc valorile”, a fost coordonat de către părintele Cătălin Puiu, duhovnicul spitalului. Împreună am identificat numeroase aspecte ce definesc valorile spitalului nostru, şi anume competenţă, dedicare, credinţă, integritate şi solidaritate. Concluzia a fost că fiecare din noi suntem parte a aceluiaşi întreg şi că fiecare angajat se reflectă în celălalt prin lucrarea pe care şi-a asumat-o.

Cel de-al doilea atelier, „Valoarea angajatului Providenţa", a fost moderat de către doctorul Eugen – Neculai Gazzi, medic specialist de medicină internă. În cadrul acestei sesiuni calde şi primitoare am făcut o incursiune în valorile cu care ne-am născut şi cu care am crescut. Aşa cum aminteşte şi colega noastră Mihaela Taciuc (contabil), „am trăit clipe frumoase pline de sensibilitate, am conștientizat şi am revăzut cursul vieţii de la naştere până în prezent și asta m-a ajutat să mă deschid față de colegi”.

Surpriza din partea organizatorilor a fost atelierul de nutriţie cu Alina Stoica, terapeutul nutriţionist care ne-a împărtăşit cu toată convingerea că „avem nevoie de mâncare sănătoasă, de suflet şi de bun gust”. La finalul celor două sesiuni, copiii (de la 6 luni la 18 ani) și părinții lor au descoperit bucuria și plăcerea de a face bomboane delicioase din ingrediente sănătoase: pudră de caju sau migdale, ovăz, cereale, pudră de roșcove, fructe etc.

Am învățat care sunt și cum să dezvolt valorile Spitalului „Providența” și cu bucurie am descoperit că sunt «la locul potrivit și la momentul potrivit». Mult timp am căutat un astfel de loc unde poți să dăruiești din timpul tău și să primești în același timp și altfel de răsplată decât salariul lunar”, a spus Iuliana Dicaire, asistent medical medicină internă.

Un moment important care ne-a rămas în suflet și care ne-a unit și mai mult a fost participarea la Sfânta Liturghie la Manăstirea Humor. Ne-am rugat împreună, am mulțumit Lui Dumnezeu pentru toate darurile Sale și ne-am deshis mai mult spre a găsi bucuria.

La primul nostru teambuilding, care a avut loc în perioada 29 mai –1 iunie 2015, tema a fost „1 iunie în Familie”. Ateliere precum „Managementul timpului”, „Cum să comunicăm eficient”, „Modelul angajatului Providenţa” ş.a. au dat culoare fiecăruia dintre noi şi ne-au ajutat să ne apropiem dincolo de raportul colegial. Aşa cum afirma Raluca Aonofriesei Puiu (kinetoterapeut), „când îmi întâlneam colegii pe hol simţeam nevoia să îi îmbrăţişez”.

„Aștept cu nerăbdare următorul teambuilding, cu noi surprize, cu cât mai mulți colegi care să-mi devină prieteni de suflet și sper ca asta să ne ajute să fim o adevarată echipă, pentru că avem nevoie unii de alții și niciunul dintre noi nu poate funcționa fără celălalt”, a menționat Cleopatra Timoficiuc, asistent medical radiologie.

Toate aceste activități au fost împletite cu voie bună, cu rugăciunea de seara în jurul focului de tabără, cu temeri învinse, cu momente artistice, cu ieşiri în natură, cu zumzetul copiilor care se bucurau de vacanţă, cu emoţii puternice, cu lacrimi şi împărtăşiri tainice ce şi-au pus amprenta în sufletul fiecăruia dintre noi. „Întâlnirea de la Humor a avut meritul de a ne scoate din monotonia funcțiilor și a slujirilor sociale și de a ne arăta unii altora ca oameni autentici învăluiți în același timp în taină și în prezent”, a mărturisit părintele Cătălin Puiu.

Întrucât facem parte din aceiaşi echipă şi pentru că doar cunoscându-ne unii pe alţii ne putem realiza la nivel profesional şi personal, ne propunem să dezvoltăm și să diversificăm aceste întâlniri care întăresc organizația, îmbunătățesc relațiile dintre noi, cresc gradul de implicare și ne fac mai buni.