Alimentaţie pentru sănătate

Doriți să faceți din alimentație cel mai bun prieten al dumneavoastră, ca aliat în menținerea unei greutăți optime și în prevenirea anumitor afecțiuni? Dacă v-ați propus acest lucru sau dacă doriți să aprofundați principiile unui stil de viață sănătos, Pachetul Nutriție – Evaluare și Prevenție oferit de Spitalul „Providența” vă este de ajutor. Mai multe detalii despre beneficiile pachetului, dar și despre cum putem învăţa să mâncăm mai sănătos ne oferă în interviul de mai jos Mihaela Brebu, nutriționist în cadrul Spitalului „Providența”.

- Ce categorie de pacienți ar fi bine să ia în calcul accesarea unui astfel de pachet?

- Pachetul de nutriție se adresează tuturor acelor persoane care doresc să adopte un stil sănătos de viață și alimentație, fie că au probleme cu greutatea, fie că nu. Greutatea este una dintre consecințele fireşti ale stilului de viaţă şi alimentaţie. În multe cazuri este vorba despre o greutate normală, dar căreia i se asociază multe patologii din sfera digestivă şi  metabolică.

De asemenea, poate fi accesat şi de persoanele care doresc să prevină apariția unor probleme de sănătate, adoptând din timp principiile unei alimentații corecte. Consider că acest pachet este recomandat în primul rând celor care au înțeles că viața lor contează și s-au decis să pună preț pe ea.

- De ce este avantajos pachetul, ce conține?

- Pachetul conține un set de analize de laborator care ne orientează asupra stării de sănătate și asupra statusului nutrițional al pacientului. Totodată, pachetul oferă o evaluare amplă realizată de către specialistul nutriționist în ceea ce privește obiceiurile alimentare și de stil de viață, putând identifica astfel concret punctele în care trebuie intervenit. Recomandările mele vor fi adaptate atât patologiei, cât și profilului comportamental al pacientului, astfel încât schimbările să poată fi făcute ușor și cu sens.

Evit să pun accent pe o dietă în accepțiunea clasică a cuvântului şi recomand mai degrabă un program de educație nutrițională, la finalul căruia pacienții vor fi capabili să își adapteze singuri meniul. În funcție de preferințe și nevoi, vor respecta totodată principiile unei alimentații sănătoase, principii care, odată însușite, îl pot însoți și sluji pe pacient pe tot parcursul vieții.

- Care este parcursul pacientului, odată ce a achiziționat pachetul? I se oferă un plan după consultație, revine la nutriționist?

-  Primul pas este îndrumarea oferită de consultantul medical, urmând programarea investigaţiilor la triaj într-un timp cât mai scurt şi de comun acord cu pacientul. După achiziționarea pachetului, pacientul parcurge mai multe etape.

Primul pas îl reprezintă recoltarea analizelor de laborator, apoi, cu rezultatele de la analize se va prezenta la cabinetul de nutriție pentru evaluarea inițială, o primă întâlnire care cuprinde:

  • analiza compoziției corporale cu analizor profesional și interpretarea rezultatelor;
  • evaluarea obiceiurilor alimentare și a stilului de viață;
  • anamneză pentru evaluarea stării de sănătate;
  • recomandarea completării jurnalului alimentar pe durata unei săptămâni;
  • recomandări nutriționale;
  • recomandări cu privire la consumul corect de apă;
  • exerciții de respirație.

După prima evaluare, pacientul primeşte recomandări pe care trebuie să le pună în practică. Pentru a-l ajuta la implementarea planului nutriţional, sunt stabilite patru consultații de monitorizare și educație nutrițională (întâlniri săptămânale) (cca 45 - 60 minute) care cuprind:

  • Evaluarea însuşirii recomandărilor anterioare (discuţii pe marginea jurnalului alimentar completat la zi);
  • Recomandări nutriționale;
  • Exercitii fizice pentru mobilizări articulare, relaxare musculară și exerciții de respirație.

- Dacă ar fi să respectăm câteva principii generale de nutritie, care sunt cele mai importante?

-  Ca specialist, recomandările adresate celor interesaţi sunt următoarele:

  • Oprirea consumului de apa înainte de masă cu 30 de minute și reluarea acestuia la cel puțin o oră după masă, pentru a nu perturba digestia prin diluarea sucului gastric;
  • Aportul zilnic suficient de apă (cca doi litri/zi);
  • Consumul de fructe pe stomacul gol, cu cel puțin 30 de minute înainte de masă și în niciun caz la desert. Consumate după masă, fructele vor perturba foarte mult digestia prin faptul că vor fi forțate să stagneze în stomac mai mult decât le este necesar pentru procesare, generând reacții de fermentație;
  • Asocierea cărnii cu legume și salate, însă nu cu alimente bogate în amidon (cartofi, paste, pâine, orez, cereale în general);
  • Existența a trei mese principale pe zi, fără gustări între mese pentru a avea pauze digestive suficient de mari, necesare desfășurării digestiei în bune condiții;
  • Consumarea alimentelor cu conținut crescut de fibre (legume, fructe, cereale integrale);
  • Reducerea consumului de alimente cu conținut crescut de grăsimi precum mezeluri, unt, margarină, uleiuri, smântână, frișcă, brânzeturi grase, prăjeli;
  • Reducerea aportului de zahăr prin limitarea consumului de dulciuri, sucuri și alte alimente cu un conținut mare de zahăr;
  • Reducerea aportului de sare cu folosirea în schimb a condimentelor și a ierburilor aromatice pentru asezonarea mâncărurilor.

Sigur, aceste recomandari sunt general valabile, existând însă și cazuri în care ele trebuie adaptate patologiei fiecărui pacient în parte

- Cu ce se confruntă cel mai mult medicul nutriționist la cabinet, ce recomandare să oferim pacientilor?

- Cele mai multe probleme sunt cauzate de dietele dezechilibrate care, odată urmate, fac foarte dificilă o nouă intervenție nutrițională. De aceea, recomandarea mea este de a se renunța la diete! La orice fel de diete! Din punctul meu de vedere există o singură dietă și anume „dieta bunului simț”. Ce înseamnă acest lucru? Să adoptăm un stil de viață echilibrat în care alimentația, odihna și împlinirea nevoilor spirituale să fie tratate egal.

Persoanele interesate de accesarea pachetului sau de efectuarea unei consultații la nutriționist sunt rugate să facă o programare prealabilă la numerele de telefon 0786 261 263, pe email la programari.spital@providentamedical.ro sau la sediul Spitalului „Providența”, Șoseaua Nicolina, nr. 115, Nicolina 2, Cug, Iași. Mai multe detalii despre pachet găsiţi aici: http://www.providentamedical.ro/pachet-nutritie/pachet-nutritie-evaluar…