Campanie de donare de sânge desfăşurată de Arhiepiscopia Iașilor

Sectorul pentru asistenţă socială şi medicală „Diaconia“ al Arhiepiscopiei Iaşilor, în colaborare cu Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Iaşi, desfăşoară campania de donare de sânge „Donează sânge! Salvează o viață!”.

Proiectul îşi propune creşterea rezervelor de sânge de la nivelul centrului prin atragerea unui număr cât mai mare de donatori din rândul angajaţilor, ai partenerilor, dar şi altor categorii de persoane.

Acest proiect îşi propune, de asemenea, şi sensibilizarea opiniei publice cu privire la acţiunile de donare de sânge, informarea corectă şi încurajarea acţiunilor de participare benevolă.

Începând cu luna mai 2017, peste 50 de persoane, angajați din cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor, s-au înscris ca donatori pe liste deschise pentru înscrieri. Persoanele înscrise se prezintă la Centrul de Transfuzii, motivate fiind de dorinţa de a-i ajuta pe cei bolnavi: „Am ales să donez deoarece ştiu cât de important este sângele pentru un pacient, mai ales pentru cei a căror viaţă este pusă în pericol. Consider că tinerii trebui încurajaţi şi informaţi pentru că ei sunt candidaţii ideali. Mesajul meu este că nu este greu să donezi trebuie doar să vrei!”, a mărturisit Simona Simion, angajată la Spitalul Providenţa.

Pentru a putea dona sânge o persoană trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani, fără a suferi de afecţiuni cronice şi să îndeplinească anumite condiţii specifice. Greutatea donatorului este importantă, menţionându-se că femeile trebuie să aibă între 50 şi 100 kg, în timp ce bărbaţii trebuie să aibă între 60 şi 100 kg. Totodată, persoanele care aleg să doneze sânge trebuie să nu fi suferit intervenţii chirurgicale sau stomatologice în ultimele 3 luni.

Persoanele care donează sânge au şi anumite drepturi cum ar fi: şapte tichete de masă pentru produse alimentare, o zi liberă la locul de muncă şi reducere de 50 %  la abonamentul pe o lună pentru mijlocelele de transport în comun.

Campania, care se dorește a fi permanentizată, se desfăşoară cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, fiind coordonată de Sectorul pentru asistenţă socială şi medicală „Diaconia“ al Arhiepiscopiei Iaşilor.