Expoziția „Arta, dincolo de limite” la Spitalul „Providența” Iași

Pe 01 noiembrie 2016, la Spitalul „ Providența”  a fost lansată expoziția „Arta, dincolo de limite”, proiect înscris de Asociația euRespect în competiția Swimathon Iași 2016, organizată de Fundaţia Comunitară Iaşi.

 

Prin participarea la Swimathon, cei de la Asociaţia „euRespect” au strâns suma de 4.518 lei, fonduri care au fost utilizate pentru realizarea expoziţiei dar şi pentru susţinerea unor copii talentaţi şi cu nevoi speciale.

 „La ediţia din acest an a Swimathon, prin donaţiile primite, a fost mobilizată suma de 4.518 lei, bani din care am acoperit costurile necesare expoziției și din care vom achiziționa materiale didactice pentru copiii cu nevoi speciale şi cu talent în artă plastică de la Colegiul «Ion Holban», centru școlar integrator din Iași. Mulțumim personalului «Providența» pentru căldura cu care ne-a primit și pentru disponibilitatea de a realiza împreună viitoare proiecte”, au menţionat responsabilii de proiect din cadrul Asociaţiei „euRespect”.

„Sunt uimit de forța şi talentul artiștilor.  Pentru noi toți este o bucurie această expoziţie! Îi felicit şi le mulţumim partenerilor noștri de la Asociația «euRespect» pentru această inițiativă”,  a spus Marinel Talpeş, managerul Spitalului „Providenţa”.

Expoziția conține operele pictorului nevăzător John BRAMBLITT din America și ale lui Silviu BABII, pictor cu dizabilități locomotorii din Botoșani. Reacția publicului a fost extraordinară, oamenii fiind impresionați de talentul și de capacitatea artiștilor de a-și depăși limitările fizice.

Mirela Gabriela Zetu, psiholog clinician şi psihoterapeut în cadrul Spitalului „Providenţa” ne împărtăşeşte: „Este binecunoscut faptul că arta şi creaţia artistică, în general, pot avea un efect terapeutic pentru că permit exprimarea universului nostru interior dar şi intrarea în relaţie cu celălalt, ca formă de comunicare a sensului pe care îl dăm noi trăirilor şi evenimentelor din viaţa noastră.  Prin artă, dau sens emoţiior pe care le trăiesc dar şi durerii, atunci când trăiesc o boală invalidantă, când trec printr-o pierdere (indiferent că vorbim de pierderea unei fiinţe importante în viaţa noastră sau a unei capacităţi pe care am avut-o şi nu o mai am).

Să aduci arta făcută de persoane cu dizabilităţi într-un spital, în locul unde omul se întâlneşte cu durerea lui, înseamnă să schimbi perspectiva asupra bolii şi să-i oferi un sens plin de noi înţelesuri. O dizabilitate nu înseamnă un stigmat. Dincolo de gând, dincolo de emoţie, dincolo de durere, întâlnim lupta, determinarea, puterea şi în cele din urma transformarea.

Pentru mine, acesta este cuvântul cheie al acestor lucrări de care m-am bucurat în fiecare zi, la locul meu de muncă.

Pentru al doilea an consecutiv, în cadrul Swimathon Iaşi am ales să îi susţinem pe cei de la Asociaţia «euRespect». Ne-am dorit să fim gazde pentru expoziţia lor iar efectele acestor opere asupra publicului au depăşit aşteptările noastre: priviri calde şi uimite, frunţi descreţite, bucurie şi zâmbete multe se pot zări pe chipurile pacienţilor. Tablourile realizate de persoanele cu dizabilităţi inspiră multă căldură şi nădejde, motivând bolnavul să facă paşi spre vindecare”, a declarat Roxana Paşalău, referent marketing în cadrul Spitalului „ Providența”.  

Expoziţia poate fi vizitată de luni până vineri, în intervalul orar 07:00 - 20:00 la sediul Spitalului „Providența”, Șoseaua Nicolina, nr. 115, Nicolina 2, Cug, Iași.

——————–

Proiectul „Arta, dincolo de limite”  își propune să contribuie la creșterea gradului de conștientizare asupra abilităților persoanelor cu nevoi speciale din România, îmbunătățind imaginea acestora prin prezentarea unor modele motivaționale, folosind arta ca limbaj universal.

Având în vedere că această expoziție va fi expusă în spitale, un alt obiectiv al proiectului este acela de a crea un mediu mai prietenos prin intermediul lucrărilor acestor artiști, fapt ce va reprezenta, totodată, o componentă motivaționala pentru publicul reprezentat de pacienți, familiile lor și personalul medical.

Asociaţia euRespect a fost înfiinţată în octombrie 2010, cu scopul de a contribui la activităţile iniţiate de societatea civilă pentru a determina o schimbare la nivelul societăţii româneşti prin proiecte organizate la nivel local, profilată pe atragerea de tineri. Asociaţia şi-a propus să aibă în vedere grupurile defavorizate, intergrarea în societate a persoanelor cu dizabilităţi, respect pentru mediu şi pentru iniţiativele ecologice, organizarea şi implicarea în activităţi studenţeşti, încurajarea toleranţei şi a ajutorului reciproc.