Serile Providența, o bucurie de Crăciun

Pregătind ajunul sărbătorilor de iarnă împreună cu pacienții, Spitalul „Providența” a organizat în perioada 11 – 14 decembrie Serile Providența. Fiecărei seri i-a fost dedicată o temă specială, iar persoanele implicate în îngrijrea pacienților au fost invitate să le aducă bucurie. Unitatea medicală și-a păstrat astfel tradiția de a pune în lumină Crăciunul, oferindu-le celor internați șansa de a se simți ca în familie.

Un film de Crăciun, două conferințe și un atelier, așa am putea rezuma cele patru seri de sărbătoare organizate de Spitalul „Providența” pentru pacienții pe care zilele de iarnă i-au prins în saloane. Dincolo de activități însă și de orele petrecute pentru a le duce la bun sfârșit, pacienții au avut ocazia de a privi Crăciunul dintr-o altă perspectivă. După ce în prima seară au vizionat filmul „O viață minunată”, în cea de a doua au dezbătut împreună cu psihologul și preotul capelan al spitalului semnificația Crăciunului și dacă felul în care percep oamenii astăzi sărbătoarea mai aduce sau nu bucurie. Evenimentul s-a numit „Sărbătoare de Crăciun”.Nașterea Mântuitorului este o mare taină, precum și darul oferit nouă, acela al mântuirii. Prin nașterea Domnului Iisus Hristos noi ne desprindem de cele materiale de care suntem legați și reușim să fim mai mult de atât. Devenim persoane demne să stea lângă Mântuitorul în Împărăția cea veșnică. Am observat că în ultimii ani această sărbătoare se diluează, este ca și cum am sărbători ceva fără sărbătorit. A ne gândi la Crăciun fără a ne gândi la Hristos e un lucru care aproape că îi anulează viața”, a precizat pr. Cătălin Puiu, preot capelan în cadrul Spitalului „Providența”.

O explicație a percepției asupra Crăciunului și a modului în care ne influențează aceasta starea de bine a oferit și psihologul Mirela Zetu. „Toate reclamele din această perioadă ne propun o imagine iluzorie asupra sărbătorii. În acele câteva secunde avem un portret al familiei care se unește în jurul unui brad, totul este perfect și toată lumea e fericită. Realitatea este că noi nu suntem întotdeauna așa atunci când vine Crăciunul, poate că tocmai am suferit un accident vascular sau am născut un copil și sigur că este nevoie să ne ajustăm așteptările. Presiunea aceasta colectivă, de a face totul bine, de a avea cât mai mulți musafiri, ne distruge relațiile cu ceilalți și cu noi înșine”, a menționat Mirela Zetu, psiholog și psihoterapeut în cadrul Spitalului „Providența”. Totodată, aceasta a subliniat faptul că, potrivit unor studii recente, există o corelație strânsă între generozitate și bucurie și că în această perioadă este nevoie să ne îndreptăm atenția asupra celor bune din viața noastră pentru care putem fi recunoscători și din care le putem dărui celorlalți.

Pacienții au găsit conferințele ca fiind extreme de folositoare, discuțiile fiind unele interactive. „Este foarte bine să păstrăm vie semnificația Crăciunului, să le-o amintim și copiilor noștri și să îi învățăm și pe nepoți ce înseamnă, de fapt, această sărbătoare atât de mare. Important este ca Domnul să se nască și în inima noastră și să fim mulțumiți cu ceea ce avem”, a declarat o pacientă. „Crăciunul are legătură cu sufletul nostru, acesta trebuie să fie curat, pentru că noi atunci când plecăm din această lume luăm cu noi doar sufletul”, a adăugat o altă pacientă.

În cea de a treia seară, cu tematica „Sănătate de Crăciun”, pacienții au avut ocazia de a discuta despre starea lor de sănătate și cum o pot proteja în zilele în care pregătesc mâncăruri deosebite, fiindu-le alături dr. Eugen Gazzi, medic specialist Medicină Internă, și Mihaela Brebu, nutriţionist în cadrul Spitalului „Providența”. În cadrul discuțiilor cu pacienții, moderatorii au facilitat schimbul de idei și trăiri, au definit starea de sănătate și boală, au identificat factori declanșatori ai bolii, au problematizat dacă durerea este bună sau rea și dacă boala ne este de folos sau nu. Mihaela Brebu, nutriționist în cadrul spitalului a accentuat importanța postului pentru starea de sănătate (postul spiritual, postul alimentar sau postul informațional) , oferindu-le și sfaturi practice. Iertarea și recunoștința au fost recomandate ca instrumente utile în obținerea sănătăţii, întrucât punerea în practică contribuie la îndepărtarea stresului acumulat în timpul zilei.

Alături de pacienți, s-a subliniat importanța trăirii în prezent și conștientizarea gândurilor, cât și efectul negativ al resentimentelor, al amintirilor neplăcute din trecut sau proiectarea unor planuri nerealiste pentru viitor.

Zilele de sărbătoare ale Spitalului s-au încheiat cu un atelier de sculptură denumit „Steluțe de Crăciun” și coordonat de către Dorin Bostan, angajat al unității medicale și sculptor. Pacienții au pregătit obiecte decorative, gata de agățat sau de dăruit celor dragi.