Zilele Spitalului „Providenţa”

Ateliere de creație, jocuri sportive, probe pe echipe, momente artistice și, mai ales, comuniune în rugăciune, toate acestea s-au reunit la sfârșit de săptămână la Spitalul „Providența”, în semn de sărbătoare pentru echipa unității medicale. Aflate la cea de-a IV-a ediție, Zilele Spitalului „Providența” i-au bucurat nu doar pe angajații și familiile acestora, ci și pe pacienții care au fost părtași la activități speciale dedicate lor.

Ziua de 1 iunie a dat startul sărbătorii la Spitalul „Providența”. După săvârșirea Sfintei Liturghii la capela unității, curtea spitalului a prins conturul unui tărâm de joacă. Baloane, muzică, spații special amenajate pentru probele pe echipe i-au întâmpinat pe copiii de toarte vârstele, primul atelier, organizat de oaspeții din Parohia Schitu Duca, fiind cel de creație. ”Am venit împreună cu patru dintre copiii care au mai multă experiență și am ales să facem pom pom-uri din hârtie de mătase, colorată, fiind simplu de realizat, dar de efect”, a precizat Lucian Dumbravă, coordonator al atelierului. Iar copiii au fost extrem de încântați. ”E o bucurie mai mare atunci când facem aceste lucruri în altă parte decât acasă, pentru că știm că le facem pentru cineva care se bucură de ele”, a spus Iasmina, în vârstă de 12 ani. ”Am ajutat și alți copii să învețe să creeze și, în felul acesta, munca noastră a căpătat valoare”, a adăugat Diana, în vârstă de 10 ani.

Făcând cunoștință și mai bine unii cu alții, copiii au jucat fotbal și handbal, după care, împreună cu părinții, au participat la probele pe echipe. Mersul pe tălpici uriași ca pe mlaștină, trasul sforii, săriturile cu sacii de rafie au fost doar câteva dintre activitățile care au pus în lumină entuziasmul participanților și simțul umorului. ”Ideea este minunată, pentru că, în general, copiii din ziua de astăzi au nevoie de exemple și de grupuri de alți copii în care să se integreze și să arate că viața e frumoasă și curată. Societatea de astăzi nu promovează tocmai lucruri pozitive, și atunci locurile și activitățile în care sunt implicați copiii sunt foarte potrivite pentru vârsta lor și ne amintesc și nouă, celor mari, de vremea când eram copii”, a menționat Lavinia Puiu, mamă a trei băieți. Printre susținătorii celor mici au fost și câteva paciente. ”Ne este drag să îi vedem pe toți aici, ne-au adus și nouă bucurie în ziua lor de sărbătoare și este foarte frumos”, a spus doamna Elena, una dintre pacientele Spitalului.

Ziua de 1 iunie s-a încheiat cu momente artistice, de teatru și cântec, și cu un foc de tabără, dar Zilele Spitalului „Providența” vor continua prin vizionarea filmului „Ostrovul”, o conferință despre rugăciunea inimii și prin slujbe, printre care cea de hram a Capelei, în ziua Preasfintei Treimi. „Este plăcut să vedem că pacienții noștri se regăsesc în misiunea spitalului și doresc să aducă o contribuție, conferința despre rugăciunea inimii fiind susținută chiar de către un pacient. Nu putem ajunge la Sfânta Treime, dacă nu îl cunoaștem pe Dumnezeu. Iar ca să îl cunoaștem pe Dumnezeu, trebuie să învățăm să ne rugăm Lui. Spiritualitatea ortodoxă vorbește despre faptul că rugăciunea inimii este calea cea mai apropiată de a ajunge la El, de a-L cunoaște pe Dumnezeu în bunătatea Lui. Am vrut, așadar, să le împărtășim pacienților și din ceea ce au spus părinții neptici, cei care au trăit rugăciunea”, a explicat Pr. Cătălin Puiu, preot capelan în cadrul Spitalului „Providența”.

Cum numărul participanților la aceste zile de sărbătoare a crescut de la an la an, organizatorii au luat deja în calcul ce doresc să introducă în program, pentru ediția viitoare. „Vom continua pentru că văd o deschidere la colegii noștri, la copiii lor, de a fi împreună în astfel de momente. Cu toții suntem copii, de altfel, și este un eveniment care ne scoate puțin din tiparul zilelor de lucru, obișnuite și ne aduce și mai aproape de noi și de pacienți”, a declarat Marinel Talpeș, director al Spitalului „Providența”.

Programul complet al manifestărilor este următorul:

VINERI, 02 IUNIE

16:00 - 18:00 – VIZIONARE FILM: OSTROVUL

SÂMBĂTĂ, 03 IUNIE

16:00 - 17:00 – VECERNIA

DUMINICĂ, 04 IUNIE - SĂRBĂTOAREA RUSALIILOR

08:00 - 12:00 – UTRENIA, SFÂNTA LITURGHIE ŞI VECERNIA

16:00 - 17:00 – PAVECERNIŢA ŞI LITIA

17:00 - 18:30 – CONFERINŢA DESPRE RUGĂCIUNEA INIMII

LUNI, 05 IUNIE-SFÂNTA TREIME

08:00 - 09:00 – UTRENIA

09:00 - 10:00 – ACATISTUL SFINTEI TREIMI

10:00 - 12:00 – SFÂNTA LITURGHIE ŞI POMENIREA CTITORILOR

12.00 - 13:00 – AGAPĂ