Vizita anuală la ginecolog, un pachet special creat la Spitalul „Providența”

Una dintre cele mai complexe decizii pe care o femeie o are de luat, măcar o dată pe an, este vizita la medicul ginecolog. Deși nu implică un confort, decizia este menită să asigure liniştea pacientei pe termen lung, atunci când anumite afecțiuni sunt prevenite sau tratate încă din stadiu incipient. Pentru a veni în sprijinul pacientelor, Spitalul „Providența” a creat Pachetul Ginecologie. Dr. Andrei Tudor Buțureanu, medic specialist Obstetrică – Ginecologie în cadrul Spitalului „Providența” ne oferă în interviul de mai jos nu doar detalii despre Pachet, ci și sfaturi pentru ca domnișoarele și doamnele să fie atente la starea lor de sănătate și să se prezinte la medic, în cazul unui disconfort.



- Ce categorie de paciente poate beneficia de Pachetul Ginecologie din cadrul Spitalului „Providența”?

-   Ca medic de specialitate, încurajez toate doamnele şi domnişoarele să meargă cel puţin o dată pe an la un control medical ginecologic. Consultaţia de specialitate este primul pas în care, alături de pacientă, descoperim ce alte investigaţii mai sunt necesare. Însă, pentru doamnele care doresc de la început un set de investigaţii complet, am pus la dispoziţie pachetul „Sănătate Feminină”, recomandat femeilor aflate la vârstă reproductivă și care au avut un debut al vieții sexuale.

-  Care sunt avantajele Pachetului Ginecologie ?

-  Cred că siguranţa şi confortul, pacientele având incluse în pachet investigaţiile recomandate anual. De asemenea, înainte de vizita la medic pacientele pot beneficia de consiliere din partea unui consultant medical care le va îndruma către cea mai bună alegere. Bineînţeles, pacientele pot beneficia de cea mai bună îngrijire fără a fi nevoite să suporte costuri foarte mari, pachetul având o reducere de 15%.

-  Care este parcursul pacientei, odată achiziționat Pachetul ?

- Odată achiziționat pachetul, pacienta este primită în cabinetul ginecologic unde are loc prima discuție cu medicul, apoi este invitată în camera alăturată pentru a fi examinată. De asemenea, se recoltează frotiul Babeș-Papanicolaou pentru screeningul cancerului de col uterin și din secreția vaginală, acolo unde este cazul, iar la final are loc examenul ecografic.

-  Alegerea de a merge la un consult ginecologic implică un proces decizional cu aspecte financiare, emotionale, dar şi curaj. Ce sfaturi aţi oferi pacientelor care evită să facă acest pas ?

-  Unele paciente aleg să se prezinte la medic deşi nu prezintă simptome, trecând peste mitul care spune că este necesar să mergi la un consult doar când ai o sarcină sau când prezinţi anumite simptome. Le sfătuiesc pe doamne și domnișoare ca, în lipsa vreunei afecțiuni, să se prezinte la medicul ginecolog o dată pe an, pentru un control de rutină, sau de câte ori este nevoie când pacienta simte un disconfort.  Printre simptomele care ar trebuie să ridice semne de alarmă pentru pacientă, amintesc:  

  • secreție vaginală modificată;
  • dureri, mâncărimi, usturimi vaginale;
  • modificări ale menstruației;
  • dureri ale etajului abdominal inferior;
  • durere în timpul sau în urma contactului sexual;
  • usturimi la urinare;
  • sângerări anormale;
  • noduli la nivelul sânilor;

-  Pentru sănătatea feminină, care sunt investigaţiile medicale  pe care o doamnă sau domnişoară ar trebui să le facă anual ?

- Pacientele ar trebui să se prezinte la controlul ginecologic anual de rutină, iar testul Babeș-Papanicolau ar trebui repetat la fiecare doi ani, începând din momentul debutului activității sexuale și continuând până la vârsta de 65 de ani.

-  Cu ce dificultăți vă confruntați mai des în cabinet și cum le depășiți?

- Una dintre cele mai des întâlnite bariere este cea a reticenței, lucru care poate fi înțeles, într-o anumită măsură, având în vedere specialitatea. O reticență atât în comunicare, cât și în a înțelege faptul că, uneori, este nevoie de mai multe investigații pentru a putea stabili un diagnostic.

Persoanele interesate de accesarea pachetului sau de efectuarea unei consultații la ginecologie sunt rugate să facă o programare prealabilă la numerele de telefon Telefon: 0232 241 271 Mobil: 0730 230 030/ 0786 261 263, pe email la programari.spital@providentamedical.ro sau la sediul Spitalului „Providența”, Șoseaua Nicolina, nr. 115, Nicolina 2, Cug, Iași.

Mai multe detalii despre pachet găsiţi aici: http://www.providentamedical.ro/pachet-ginecologie/pachet-ginecologie